1609959_257404477779489_3400773448400922966_n

Maatschappelijke beweging

De afgelopen 15 jaar ben ik (mede)initiator en bedenker geweest van vele campagnes, acties en initiatieven, bedoeld om de transitie aan te jagen en te versnellen. Varierend van ‘Koe zoekt wei’ en de Stilte-campagne (Natuur & Milieu) tot en met de Dag van de Duurzaamheid (2009), 40 dagen duurzaam eten (2010), de Peulenparade (2013) of de #bonenestafette (allen Urgenda), The Green Protein Alliance (2016) en de Transitiecoalitie Voedsel (2017).

Steeds zoek ik naar speelse, moderne vormen die mensen uitnodigen in eigen omgeving aan te haken. Geen opgeheven vingertjes. Geen miljoenen kostende tv-spots. Maar aansprekende vormen die – met slim gebruik van sociale media en een klein budget – mensen in beweging zetten. Omdat het ze iets oplevert. En omdat ze er lol aan beleven om deel uit te maken van een groep voorlopers die het systeem wil veranderen.

Projecten

Maatschappelijke organisaties en jonge ondernemers zijn vaak beter in staat mensen mee te krijgen in gezonder en duurzamer gedrag dan overheden of brancheorganisaties. Zij weten dingen hip en aantrekkelijk te maken. De schaal van Kampen helpt graag bij het uitdenken van vernieuwende concepten of het vinden van de  juiste partners binnen de vernieuwende voedselbeweging. Een paar recente voorbeelden:

Groenste familie van Zuid-Holland

Met de Zuid-Hollandse Milieufederatie, Willem & Drees en Rechtstreex en andere aanbieders van regionaal voedsel gaan we de komende twee jaar aan de slag om het aandeel regionaal voedsel in de provincie met 20% te laten stijgen. Hoe? Door inwoners op vernieuwende manieren te verbinden met het landschap om hen heen en het voedsel wat daarin geproduceerd wordt. Startdatum: augustus 2018.

VOER

IMG_3971Wat zorgt voor doorbraken in de voedseltransitie? Wat is de rol van de overheid, banken, de wetenschap en het (agrarisch) onderwijs? In de zomer van 2016 en in 2017 toerden Youetta Visser (De Y-factor) en ik langs boeren, koks, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers om duidelijkheid te krijgen over deze vraag. We maakten satirische filmpjes, schreven blogs en organiseerden twee keer een VOER-café in de Gelderlandfabriek in Culemborg om helderheid te krijgen over de kansen voor nieuwe boeren en de rol van de overheid bij de voedseltransitie. Het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie verscheen op 30 november 2017. Het is hier te bestellen.

Korte ketens

Samen met het Netwerk Platteland zette ik in 2016 een serie bijeenkomsten in verschillende provincies op touw. De inzet? Ondernemers en andere initiatiefnemers in de korte voedselketen vinden, verbinden en kijken waar de knelpunten en kansen liggen. Hoe wordt deze beweging krachtiger? Mooie bijeenkomsten met zinvolle discussies, workshops en een goed netwerk dat elkaar vindt, zijn het gevolg. Lees hier de verslagen van de bijeenkomsten op 17 mei (Gelderland), 15 september (Zuid-Holland), 25 oktober (Overijssel) en 3 november (Drenthe-Groningen).

The Green Protein Alliance

Hoe kun je de eiwittransitie versnellen? En vooral: wie moeten dat doen? Met deze vraag in het achterhoofd bracht ik Jeroen Willemsen, De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland/DuurzaamDoor en mijzelf in november 2015 bij elkaar. Na enkele denksessies haakte ook New Foresight aan en werd het startsein gegeven voor The Green Protein Alliance, de club van producenten van vlees- en IMG_6251zuivelvervangers, cateraars, supermarkten en kennispartners die er met elkaar voor gaat zorgen dat Nederland een stuk plantaardiger wordt: 50% dierlijk en 50% plantaardige eiwitten in 2025.

Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is dé beweging van chefs die wil laten zien dat we in de horeca ook iets anders op het bord kunnen toveren dan een lap vlees met wat garnering. Met de ambitie om het menu te laten bestaan uit 80% plantaardig en 20% dierlijk en 80% producten uit Nederland en 20% van buiten, gingen voorlopende chefs onder aanvoering van Albert Kooy in 2014 aan de slag. Op uitnodiging van Albert Kooy en Peter Klosse, organiseerde ik vanuit Urgenda de eerste bijeenkomsten in het koksonderwijs om daar de principes van Dutch Cuisine te laten landen en bracht ik mensen bij elkaar. Het gaf tegelijkertijd een boost aan Dutch Cuisine als beweging.

voedseltransitie-55
Niet vertellen hoe het moet, maar laten zien hoe het kan