IMG_2560

Omslag vanuit het hart

Mijn overtuiging is dat verandering niet van bovenaf opgelegd kan worden, maar ontstaat als mensen vanuit hun hart een omslag maken. Een sterke, vernieuwende voedselbeweging is waar ik mijn inspiratie uit haal. Ik kom overal. Bij boeren op het erf, bij voedselcollectieven van consumenten, bij de (rijks)overheid, provincies, gemeenten, in het beroepsonderwijs, bij universiteiten, bij producenten. Ik heb een aardig beeld van wat er allemaal speelt in de transitie én een visie op hoe het beter kan. Als ondernemer ontwikkel ik instrumenten die professionals helpen een rol te spelen in die transitie. Ik schrijf erover via mijn blogs, maar werk ook aan een boek over de voedseltransitie. Ik organiseer en presenteer leergangen, workshops en VOER-cafés.

Diensten

De schaal van Kampen ondersteunt professionals in de voedseltransitie. Dat doe ik met diverse instrumenten. Ik inspireer je graag tot nieuwe inzichten, neem je mee naar vernieuwende denkers en doeners en help jou op weg om je eigen ‘transitiepad’ te gaan. 

Masterclasses met vernieuwers

Voor de derde keer organiseer ik de masterclass voedseltransitie samen met de Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT, Erasmus Universiteit) en vele vernieuwende wetenschappers en ondernemers. Deelnemers zijn vernieuwers bij overheden, ondernemers, adviesbureau’s, docenten bij agrarische hogescholen,  maatschappelijke organisaties. Voor velen was het de opstap naar een rol als transitie-coördinator in eigen regio, een nieuwe baan, een onderneming of een andere verandering in hun loopbaan.

Een nieuwe editie van de masterclass staat gepland voor maart 2018. “De masterclass voedseltransitie was voor mij de uitvinding van de eeuw. Alles kwam erin samen”, aldus een enthousiaste deelnemer. Heb je interesse om deel te nemen aan een masterclass, of zoek je voor jouzelf of je organisatie naar een aanbod op maat? Neem contact met me op en we zoeken samen naar een passende oplossing.

Individueel advies

Ben jij werkzaam bij het rijk, een provincie of gemeente, als docent in het groene onderwijs, bij een bank voedseltransitie-108of maatschappelijke organisatie? En ben jij op zoek naar een frisse blik op jouw werk in de voedseltransitie, inhoudelijke input of wil je weten hoe je effectiever je rol kunt spelen? Zoek je reflectie op je focus? Nieuwe contacten? De schaal van Kampen biedt ook individueel advies op maat en denkt graag met jou mee.

Schrijven

Samen met Youetta Visser schreef ik het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie. We interviewden 22 vernieuwers uit wetenschap, onderwijs, boeren, ondernemers, koks en beleidsmakers en geven handvatten voor versnelling van de transitie. Waar stokt het? Wat kunnen overheden, onderwijsinstellingen en banken doen om te versnellen? Het boek is hier te bestellen. Daarnaast schrijf ik al vele jaren artikelen, blogs en columns, waarvan er zeer vele op deze site te vinden zijn.

Workshops en discussie leiden 

Op tal van plekken leidde ik de afgelopen jaren discussies op het gebied van voedseltransitie. Bijvoorbeeld op het VOER-café, dat ik samen met de Y-factor en DuurzaamDoor organiseerde. In 2016 leidde ik bovendien vier maal workshops met ondernemers en andere spelers in de korte voedselketen, samen met diverse provincies en het Netwerk Platteland. Met humor én verstand van zaken, komt het gesprek op een hoger plan en voelen deelnemers zich uitgenodigd om contact met elkaar te zoeken.

Lezingen

Ik houd regelmatig presentaties over de voedseltransitie voor groepen consumenten, studenten, boeren of andere professionals.

voedseltransitie-91
Koplopers krijgen kans het speelveld te veranderen