Groente met een goed verhaal

Hoe krijg je kinderen aan de groente? Zo vroeg mogelijk laten wennen helpt, zo blijkt uit recent Wagenings onderzoek. Promovenda Coraline Barends meent dat “het creëren van een positief en vrolijk gevoel” bij groente kan helpen (Volkskrant, 25 juli). Dat is precies wat Laura Emmelkamp, initiator van het platform KeetSmakelijk, al jaren doet. “Ik wil mensen laten zien dat groente eten met kinderen niet zo moeilijk hoeft te zijn. Eigenlijk doe ik hetzelfde als McDonalds. Marketing, maar dan met linzen en knolselderij. Je moet geen groenten verkopen, maar een goed verhaal.”

Als moeder met twee peuters ervoer ze hetzelfde als alle jonge ouders. Strijd. Oorlog zelfs om ook maar iets gezond in de kindermond te doen belanden. “Op een gegeven moment gingen we zelfs apart koken voor de kinderen. Iets met ei en knakworst. De groente bleef altijd liggen. Vervolgens renden ze van tafel weg. Eten werd steeds meer een machtsmiddel. Ik vroeg me af of ze wel voldoende voedingsstoffen binnen kregen.” Toen Laura op zoek ging naar informatie, ervoer ze een enorm gat. Alle boekjes die ze erover aantrof vond ze oppervlakkig. En soms zelfs sterk gekleurd door de belanghebbende industrie. Gaandeweg ontdekte ze – door er steeds meer over te lezen – hoe het echt zat en wat zij kon doen om dat te veranderen. “Oorlog voeren verlies je als ouder. Je kunt er maar beter iets leuks van maken. Het is belangrijk dat het gezellig is aan tafel. En je moet volhouden. Uiteindelijk komt het goed. Als jij je groenten met smaak opeet, wordt het normaal. Dan doen de kinderen dat ook.”

Emmelkamp begon samen met haar partner, creative director Scato van Opstall, recepten te verzamelen. Simpele gerechten voor het hele gezin. Die groeiden uit tot boekjes. Van elk groentegerecht werd iets leuks gemaakt. Een broccolikapper, bijvoorbeeld. Een afro-kapsel dat je met je tanden in model knipt. Groene asperges die dienst doen als drakenstaarten. Rode planeetsoep met echte marsmannetjes erin. Of de slabak als schatkist die stevig dicht blijft totdat….hij voorzichtig van het slot gaat en er robijnen (granaatappelpitjes) blijken te schitteren bovenop de groene blaadjes. Na 7000 verkochte exemplaren van het eerste receptenboek en 22.000 van het Peuter Soepboek, werd het tijd voor een volgende stap. Het digitale platform http://www.keetsmakelijk.nl kwam er en de bijbehorende Engelstalige digitale app Veggi Rider werd door de Volkskrant uitgeroepen tot iPad app van de week. In de toekomst willen Emmelkamp en Van Opstall zich toeleggen op workshops, training, coaching en educatie. Of bijvoorbeeld een curriculum voor scholen schrijven. Dan zou het fijn zijn als er ook wat grote partners zoals een verzekeringsmaatschappij, meedoen.

Ook een appèl op de overheid ontbreekt niet, om meer te investeren in gezonde voeding. “Mensen hebben handelingsperspectief nodig”, schetst Emmelkamp. “Niet alleen maar kennis. Op scholen bijvoorbeeld, zouden kinderen veel actiever betrokken kunnen worden. Het zou mooi zijn als op elke school iemand voeding als taak heeft. Dan kan er af en toe gekookt worden, of moestuintjes worden ingericht. Natuurlijk, dat kost geld. Maar dat gaat de samenleving uiteindelijk veel opleveren.”

Top 5 Groentetips van Keet Smakelijk

  • Jong geleerd = oud gedaan Vanaf 4-6 maanden zijn kinderen erg nieuwsgierig naar nieuwe smaken en structuren. Die fase duurt totdat ze ongeveer twee jaar zijn. Maak daar gebruik van en bied o.a. veel verschillende soorten groente aan. Diverse smaken leren waarderen is niet alleen oergezond voor een baby/peuter, je legt ook de basis voor een heel smakelijk leven.
  • Laat kinderen zelf kiezen: Deze tip werkt vooral erg goed bij peuters, die de neiging hebben een eigen wil te ontwikkelen. Ga samen boodschappen doen en vraag bijvoorbeeld bij de groenteboer: Zullen we vanavond courgette of spinazie eten? Door je kind te laten kiezen, denkt ie dat ie de baas is en eet ie eerder zijn groente op.
  • Hou vol: ‘Niet lusten’ betekent bij kinderen vaak: ik ben nog niet gewend aan deze smaak. Als ouder moet je een lange adem hebben. Gemiddeld duurt het vijf tot tien keer voor een kind aan een nieuwe smaak is gewend. Denk dus niet: `Mijn kind lust geen avocado, want ik heb het al drie keer geprobeerd.’ Accepteer dat het soms wel tien keer duurt voor kinderen een ‘nieuwe’ groente lusten.
  • 1 wortel = broccoli in het kwadraat: Geef kinderen 10 minuten voordat ze aan tafel gaan een groentesnack. Een wortel bijvoorbeeld. Die wortel hoeft niet groot te zijn; gewoon een knabbeltje dat makkelijk weg hapt. Tien minuten later is het tijd voor de ‘echte’ maaltijd. En dit is wat er gebeurt: Aan tafel eet je kind twee keer meer groente dan gebruikelijk. Simpel en effectief, wetenschappelijk bewezen!
  • Een goed verhaal is het halve werk: Smaakvoorkeuren worden niet alleen door het eten zelf bepaald, maar ook door de sfeer aan tafel. Als het gezellig is, zullen kinderen eerder en meer eten. Laat kinderen rustig klooien met bonen en bloemkool en laat je fantasie er op los. Waar lopen die bonen heen? Hoe komt die bloemkool aan zo’n witte kleur? Een grappig verhaal doet vaak wonderen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens verder bij Keet Smakelijk.
Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
Unknown-2
Groene asperges die dienst doen als drakenstaarten