• IMG_3782
  Korte voedselketen

  Livestream Voedsel van Dichtbij

  Samen met Stadslandbouw Nederland hebben Youetta Visser en ik op 24 juni een fantastisch online programma neergezet over... > meer

 • IMG_3678
  Korte voedselketen

  Podcast Utrechts VOER

  De vierde aflevering van mijn vijfdelige serie ‘Utrechts VOER’ staat online. Hoe vinden we met elkaar in dez... > meer

 • FirstDates_20191007_lowres_017
  Korte voedselketen

  Lokaal Voedsel Utrecht

  Op maandag 7 oktober zijn we van start gegaan met het project ‘Lokaal Voedsel Utrecht’. Met 55 gedreven boeren, prod... > meer

Inventarisatie Voedselgemeenschappen

Op tal van plekken zijn in Nederland de afgelopen jaren lokale voedselgemeenschappen ontstaan die steeds groter worden. Communities van betrokken consumenten en producenten, die samen hun eigen voedselsysteem inrichten. Ver van commercie, politieke strubbelingen en belangenstrijd, bouwen zij aan hechte gemeenschappen van consumenten en producenten die het ánders doen. Soms onder de vlag van een officiële club zoals Herenboeren of CSA-Nederland, maar veel vaker nog onder de radar als kleine lokale coöperatie, samenwerkingsverband, stadsboerderij, markt of zelfs Faceboookgroep. Maar hoeveel mensen zijn hier nu bij aangesloten en welke waarden delen de leden van zo’n voedselgemeenschap? Wat levert het samenwerken op? Wat is de meest geschikte organisatievorm en wat maakt dat zo’n gemeenschap zich ontwikkelt als een alternatief voedselsysteem?

Dat zijn zo wat vragen die in het onderzoek aan de orde komen dat ik heb geïnitieerd. De komende maanden inventariseer ik – met assistentie van Anne Steeghs – verschijningsvormen en aantallen mensen die zijn aangesloten bij zo’n voedselgemeenschap. Met twaalf van hen vinden kwalitatieve gesprekken plaats, die uitmonden in een podcast en meer. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met Frederike Praasterink (HAS hogeschool), Bregje Hamelynck (CSA Nederland), Geert van der Veer (Herenboeren) en Estella Franssen (De Ulebelt). Vijf provincies (Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Zeeland en Flevoland) én RVO (programma DuurzaamDoor) ondersteunen dit onderzoek.

Dit onderzoek naar voedselgemeenschappen is tevens een invulling van een van de vijf toekomstscenario’s die naar voren kwam in de Toekomstverkenningen van de Transitiecoalitie Voedsel, onder leiding van Frederike Praasterink (lector HAS). Als voornaamste drijfveer voor het scenario ‘voedselgemeenschappen’ werden democratie, lokaal voedsel, zeggenschap, sociale cohesie en collectief eigendom van grond genoemd. Het is géén terug-naar-vroeger scenario, maar juist heel erg gericht op een stevige lokale voedseleconomie als tegenhanger van het huidige op kostprijs en bulkproductie gerichte systeem. Met gebruik van moderne distributie-technologie en lokale verwerkers.

Heb jij tips voor voedselgemeenschappen of die we zeker niet moeten vergeten in onze inventarisatie? Geef ze door aan sandra@deschaalvankampen.nlof neem contact op met Sandra van Kampen op 06 47096720.

 

 

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
IMG_5066
Het is géén terug-naar-vroeger scenario