Podcast Utrechts VOER

De derde aflevering van mijn vijfdelige serie ‘Utrechts VOER’ staat online. Hoe vinden we met elkaar in deze crisis de weg naar een beter voedselsysteem? Dat is de centrale vraag waarmee ik vijf afleveringen op onderzoek uitga.

De lokale voedselmarkt was nog nooit zo in beweging als op dit moment. Horeca en cateringmarkten zijn helemaal stil gevallen, soms stokt de export en blijven producenten met hun oogst zitten. Werknemers uit Oost-Europa zijn niet meer voor handen om te oogsten. Anderen draaien juist op volle toeren: steeds meer consumenten lijken zich vooral nu te interesseren voor gezond voedsel van dichtbij, zij komen liever in een landwinkel dan in een drukke supermarkt of zijn doordrongen van het feit dat het nu belangrijk is om lokale ondernemers te ondersteunen.

Talloze reddingsacties, maaltijdboxen en campagnes als #supportyourlocals zijn recent gestart. Maar hoe gaat het eigenlijk met de voedselondernemer uit de provincie Utrecht?  Brengt deze crisis misschien ook nieuwe kansen?

In vijf afleveringen neem ik je mee langs Utrechtse ondernemers: restaurants, winkels, lokale producenten, handelshuizen en ook langs consumenten. Samen met al deze mensen probeer ik antwoord te vinden op de vraag: hoe vinden we in deze crisis de weg naar een beter voedselsysteem?

In de eerste aflevering interviews met René van der Veer van De Veldkeuken op Amelisweerd en met Cor Holtakkers van Het Lokaal in Amersfoort. Twee restaurants annex winkel, annex bakker die half maart hun deuren moesten sluiten. Maar elk manieren vonden om ook iets positiefs te doen. Waaruit vooral de kracht van de lokale gemeenschap blijkt.

In de tweede aflevering twee verhalen van producenten: Kaasboerderij van Rossum uit Vianen en oesterzwammen-maker Fungi Factory. Waar de ene lokale voedselproducent in deze tijd vooral bezig is zijn nieuwe klanten vast te houden, is de ander erop gericht het verlies goed te maken door meer samenwerking met andere producenten, overheden en marktpartijen. En door innovatie en ontwikkeling.

In aflevering 3: winkels draaiden topomzetten de afgelopen weken. Zowel gewone supermarkten als land- en boerderijwinkels. Maar is deze extra klandizie voor lokaal voedsel blijvend? En leidt meer omzet in de supermarkt ook tot meer belangstelling voor lokale producten? Ik vroeg het Landwinkel De Groene Ham in Vleuten en PLUS Giel Smits uit De Meern.

Voor meer informatie: kijk op Lokaal Voedsel Utrecht

 

Podcast Utrechts VOER

IMG_3678