• IMG_0174
    Blog

    In het veld

    Hoe pak je als overheid een zinvolle rol in de voedseltransitie? Moet je faciliteren, subsidiëren, makelen en schakelen... > meer

  • IMG_4167
    Blog

    Volle oogst

    Ons landbouw- en voedselsysteem kraakt in zijn voegen. De extremen lijken de laatste jaren alleen maar groter geworden. ... > meer

  • IMG_0348
    Blog

    Mijn overheid

    De overheid en ik hebben een lange weg afgelegd. Onze geschiedenis begint in 1990, als ik word aangenomen als beleidsvoo... > meer

  • Meer gerelateerde blogs

VOER – vaart maken met de voedseltransitie

Een voedselsysteem met een positieve impact op aarde, dier, mens en economie vergt een radicaal andere manier van voedsel consumeren en produceren. Gezonder, plantaardiger, transparanter, in kortere voedselketens en met een eerlijke prijs voor de boer. Om maar eens een paar elementen van deze ‘voedseltransitie’ te noemen. Kort gezegd: ons voedselsysteem moet op de schop. Dit betekent niet alleen anders denken over voedselproductie en – consumptie, maar vooral ook anders doen.

IMG_4315Overal in Nederland zijn koplopers actief: dwarse ondernemers, wetenschappers, boeren, winkeliers, horeca-ondernemers en voedselcollectieven. Maar hebben zij echt impact op het grote systeem? Zorgen deze vele initiatieven voor doorbraken of is daar meer voor nodig? En waarom zijn sommige ondernemers succesvol en verdwijnen anderen stilletjes weer van het toneel? Welke rol kunnen overheid, ondernemers, onderwijsinstellingen, wetenschappers en consumentenorganisaties in deze transitie spelen? Kortom: waar stokt het in de transitie en hoe kan het wel?

VOER

IMG_3971In het project VOER gaan Sandra van Kampen en Youetta Visser  (De Y-factor ) op zoek naar antwoorden.  In drie korte VOER-toers bezochten we boeren, ondernemers, koks, overheidsambtenaren, wetenschappers, onderwijsinstellingen, boeren-brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties. We proberen door te dringen tot de kern van de transitie en combineren de nieuwste wetenschappelijke denkbeelden met inzichten uit de praktijk. Het resultaat? Een mooi boek dat eind 2017 verschijnt bij uitgeverij Jan van Arkel, nieuwe lessen voor de masterclass voedseltransitie, VOER-toer journaals met komische bespiegelingen (zie onder), twee VOER-cafe’s. En vooral veel concrete handvatten voor beleidsmakers, docenten, ondernemers en adviseurs om zelf met de transitie aan de slag te gaan.

Kijk hier de laatste versie van het VOER-toer journaal over de rol van de overheid:

Kijk hier het eerste VOER-toer journaal uit Groningen:

en het tweede uit Brabant:

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
IMG_4356
Waarom zijn sommige ondernemers succesvol en verdwijnen anderen stilletjes weer van het toneel?