8 december VOER-café ‘de nieuwe overheid’

Zoek je inspiratie en handvatten voor de voedseltransitie? Schuif aan bij het VOER-café op 8 december van 16-18 uur in de Gelderlandfabriek in Culemborg! Kaarten reserveren kan hier en op de dag zelf aan de zaal.

Het VOER-café is de plek waar vernieuwers in de voedselbeweging elkaar vinden. De plek waar we vragen stellen, nieuwe plannen en coalities smeden en zoeken naar doorbraken. Na jaren van nieuwe initiatieven en innovaties is het tijd om te kijken: wat werkt? Waar lopen we tegenaan op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem? Welke innovaties verdienen een podium? En wie kunnen daarbij helpen? Steeds pakken we een ander thema bij de kop. Kom en praat mee over de volgende stap!

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
Beeldverslag van het Voer Café – 2016

VOER is een initiatief van het Platform Voedseltransitie. De organisatie is in handen van De schaal van Kampen en de Y-factor in samenwerking met DuurzaamDoor (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het café op 8 december is onderdeel van het DuuurzaamDoor Festival. 

De nieuwe overheid

In deze tweede editie belichten we de veranderende rol van de overheid. De veelheid aan voedselinitiatieven en een meer regionaal

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
Beeldverslag van het Voer Café – 2016

georiënteerde landbouweconomie, vergen een andere rol van de overheid. Was het onderwerp voedsel en landbouw voorheen het domein van het ministerie van EZ, in de veelheid van lokale initiatieven pakken gemeenten en provincies juist een stevige rol. Sommige gemeenten stellen een voedselcoördinator aan en schrijven een voedselvisie. Provincies starten een transitieprogramma en stellen subsidies voor landbouwinnovatie ter beschikking. Het rijk stelde een voedselagenda op, maar blijft ook verantwoordelijk voor wet- en regelgeving en EU-beleid. Hoe kunnen (regionale) overheden een goede rol pakken in de transitie? Werkt een rol als co-producent, als facilitator of verbinder? En wat verwachten de vernieuwende initiatieven eigenlijk zelf van de overheid? Met sprankelende presentaties van innovatieve overheden, reflecties van initiatiefnemers en veel ruimte voor vragen en discussie.

Met vernieuwende presentaties van:

  • Hans Koot, senior beleidsadviseur van de provincie Zuid-Holland. Met een platform Duurzame Landbouw, een stevig ambitiedocument en een subsidiepot met 15 miljoen euro voor proeftuinen, wil de provincie de transitie naar een duurzame landbouw een flinke zwengel in de goede richting geven. “Onze ambitie is gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen in Zuid-Holland.”
  • Henk Wentink, zet zich vanuit de gemeente Arnhem in voor stadslandbouw en vergroting van het aandeel regionaal geproduceerd voedsel. Zijn zoektocht: hoe kan ik vanuit de overheid ondernemers stimuleren?
  • Tim Verhoef, beleidscoördinator bij het Ministerie van Economische Zaken en onder meer verantwoordelijk voor de voedselagenda.

 

En reflecties van:

  • John Grin, hoogleraar systeeminnovaties en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en nummer 89 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. “Ik ga op zoek naar het probleem áchter het probleem. En stel ogenschijnlijk domme vragen over waarom mensen in organisaties doen wat ze doen.”
  • Jeroen Willemsen (Food for Impact) zet zich al jaren in voor de eiwittransitie. Eerst als directeur van Ojah en voorzitter van branchevereniging Het Planeet, nu ook als mede-initiatiefnemer van de Green Protein Alliance. Hij komt met grote regelmaat bij het ministerie van EZ en bij provincies over de vloer. Zijn ervaring: “Ambtenaren krijgen vaak veel energie van het samenwerken met ondernemers”.
  • Cor Holtakkers, initiatiefnemer van Het Lokaal in Amersfoort en al vele jaren in en met de gemeente actief voor meer gezond, vers en lokaal eten. “De belangrijkste rol van de overheid is ruimte geven aan initiatieven.”
  • Bas Cloo, een van de grondleggers van Dutch Cuisine en chefkok op Kasteel Sterkenburg. Bas is initiatiefnemer van de Green Deal  Verduurzamen Voedselconsumptie die gesloten werd met diverse overheden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties.

PLATFORM VOEDSELTRANSITIE logo _vierkant_lowres

rvo-duurzaamdoor-festival-beeldmerk-m

 

 

 

 

Organisatie
Het VOER-café is een initiatief van het Platform Voedseltransitie. De organisatie is in handen van Sandra van Kampen en Youetta Visser, in samenwerking met DuurzaamDoor (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).  Dit VOER-café maakt deel uit van het DuurzaamDoor Festival. 

Voor wie

Iedereen met interesse in de voedseltransitie is welkom bij het VOER-café. Beleidsmedewerkers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, docenten en studenten, boeren en brancheorganisaties, verbinders en dwarsdenkers, consumenten.

Praktische informatie

Het VOER-café op 8 december 2016 vindt van 16.00 – 18.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) plaats in de Gelderlandfabriek in Culemborg . Deze schitterende gerenoveerde oude meubelfabriek, tevens creatieve hub, ligt aan het spoor in Culemborg en is uitstekend per trein (vier sprinters per uur vanuit Utrecht, twee vanuit Den Bosch) en per auto bereikbaar. Zeer centraal gelegen dus! En een hapje eten na afloop is geen probleem; reserveren is wel noodzakelijk.

KAARTEN: 10 euro, studenten 5 euro, inclusief koffie en thee en borrel na. Reserveer je kaarten hier. Losse verkoop ook aan de zaal.

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
Beeldverslag van het Voer Café - 2016
Wat zorgt voor doorbraken in de voedseltransitie?