Vers en vers in de zorg

“Och, wat smaakt dat toch geweldig. Lekker vers.” Mijn 81-jarige vader snort van geluk als ik hem een maaltijd van eerlijke, verse ingrediënten voorschotel. Nu ben ik bepaald geen keukenprinses en mijn vader al helemaal geen culinaire fijnproever, maar hij weet duidelijk het verschil met de magnetronmaaltijden die hij de rest van de week eet. Hij schept nog eens extra op. En ik voel me schuldig dat ik hem dit genoegen niet vaker biedt.

Voor ouderen van mijn vaders generatie is echt vers eten een zeldzaamheid geworden. Hij heeft nooit leren koken. En tegen de tijd dat hij thuiskomt uit het verpleegtehuis waar hij mijn moeder dagelijks bezoekt, ontbreekt hem de puf om zelfs een voorgesneden zakje groenten in een pan te doen. De tafeltje-dekje levert alleen diepvries.

De praktijk in veel verpleeghuizen en zorginstellingen is al niet veel rooskleuriger. Nog nooit heb ik me zo verbaasd over een praktijk die voor de mensen die er middenin zitten de gewoonste zaak van de wereld is. En waar een grootschalige, efficiënte werkelijkheid schuil gaat achter verhullende termen. ‘Convenience’ betekent gewoon kant-en-klaar. ‘Regenereren’ is opwarmen. ‘Ontkoppeld koken’ wil zeggen dat er ergens in een centraal gelegen grote gaarkeuken zo goedkoop mogelijk duizenden warme maaltijden in plastic bakken worden gestopt, die dan vele kilometers verderop door laagopgeleide verzorgenden worden opgewarmd en uitgeserveerd. En dan het mooiste: als de groothandel die op al deze handelingen véél geld verdient een serie onrendabele producten wil schrappen, noemen ze dat ‘assortimentsharmonisatie’.

Dit alles wordt met prachtige brochures en aantrekkelijke websites aan particuliere cliënten en instellingen gepresenteerd onder de noemers ‘vers & gemak’ en vooral ‘ontzorgen’. Heeft een maaltijd die wordt bereid in de gaarkeuken, terug gekoeld, geportioneerd en drie tot vijf dagen later weer opgewarmd en uitgeserveerd wordt nog enige voedingswaarde als je dat afzet tegen echt vers bereid?

Onderbuik

Mijn onderbuikgevoel hierbij laat zich niet vertalen in termen als duurzaam of gezond. Want efficiënte, grootschalige productie kan best heel duurzaam zijn. En de meeste maaltijden voldoen aan de checklist van het Voedingscentrum, dus met de gezondheid zit het op papier wel goed. Maar ik hecht aan waarden als ‘smaak’ en ‘beleving’. Natuurlijk, ik heb makkelijk praten. Ik hoef niet rond te komen van een voedingsbudget van 6,40 euro waarvoor veel instellingen drie maaltijden per dag aan hun bewoners moeten serveren. Maar we nemen hier wel beslissingen voor een groep mensen die verder weinig kan en voor wie de warme maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag is. Gelukkig zijn er voorbeelden zat van instellingen die binnen dezelfde budgetten wel echt vers en smakelijk eten serveren. En waar en passant de voedselverspilling (in instellingen vaak 40-60%) wordt teruggedrongen en mensen hun eetlust weer terugkrijgen. En ook nog eens bespaard wordt op medicijngebruik. Het kan dus wél. Het is van het grootste belang dat zorginstellingen hier visie op ontwikkelen en een keus maken voor goede voeding. Ik ben bang dat we ons anders massaal een rad voor ogen laten draaien door de grootschalige industrie. Uit schuldgevoel. Omdat we niet naar onze onderbuik willen luisteren.

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
IMG_2700
'Convenience' betekent gewoon kant en klaar. En 'regenereren' is opwarmen.