Circulair voedsel – bestaat dat?

Woensdag 25 april, 20.00 uur, The Green House, Utrecht.

‘Circulair’ lijkt het nieuwe toverwoord dat ‘duurzaam’ langzamerhand gaat vervangen. Het spreekt velen tot de verbeelding, geeft hoop dat je telkens opnieuw kunt beginnen. Mensen als Kate Raworth vertaalden het succesvol in de ‘Donut economie‘ en William McDonaugh en Michael Braungart deden dat eerder al in ‘cradle to cradle’. Maar is er ook zoiets als ‘circulair voedsel’? Kortom: is de term ook bruikbaar voor versnelling van de voedseltransitie? En hoe doe je dat dan in de praktijk?

We gaan het onderzoeken met dwarsdenkers en friskijkers op een interactieve avond in The Green House in Utrecht. VOER – vaart maken met de voedseltransitie geeft vast wat handvatten voor een ánder voedselsysteem: op een herkenbare schaal, met meer zeggenschap van consumenten, natuurinclusief, in evenwicht met wat de aarde kan voortbrengen. En een – veel beperktere – veehouderij die draait op reststromen of graslanden die ongeschikt zijn voor akkerbouw. Wat kunnen we leren van al die ondernemers, boeren, beleidsmakers, koks en consumenten die naar manieren zoeken om het niet een beetje minder slecht, maar echt ánders te doen?

Dit-zijn-de-events-van-de-eerste-openingsweek-7Op woensdagavond 25 april is iedereen welkom die wil meedenken over versnelling van de voedseltransitie. Locatie: The Green House, een initiatief van Albron. Het zojuist geopende paviljoen – grenzend aan Utrecht Centraal Station – is een living lab van circulariteit. Meesterkok Peter Scholte kookt volgens de principes van Dutch Cuisine: 80% plantaardig en 20% dierlijk

M.m.v. Sandra van Kampen & Youetta Visser (auteurs van VOER – vaart maken met de voedseltransitie) en Corine Holtmaat (programmamanager bij The GreenHouse),

Locatie: The Green House, Croeselaan 16, Utrecht. Kijk hier voor aanmelding.

Woensdag 25 april, inloop: 19:30 Aanvangstijd: 20.00 uur

Entree: 12,50 euro inclusief koffie, thee en een drankje na afloop. Of 35 euro inclusief het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie (jouw voordeel: 5 euro).

Uit VOER

“Zo’n ander voedselsysteem brengt sociale en economische innovaties met zich mee. Er zijn andere financieringssystemen nodig, nieuwe organisatievormen, andere businessmodellen, nieuwe relaties tussen consument, handel en producent, een andere verdeling van de macht en een eerlijkere verdeling van de opbrengst. Het vergt, kortom, mensen die op tal van plekken in de voedselketen zich bewust zijn dat het anders moet en daar hun verantwoordelijkheid in nemen. Of ze nu consument, kok, supermarktmedewerker, bankier, staatssecretaris of boer zijn. In zo’n transitie nemen we afscheid van een ‘oude’, lineaire, productie waarbij we grondstoffen nemen om in onze behoeften te voorzien en waarin we alles dat we niet nodig hebben aan het einde van de rit weggooien. We maken plaats voor een nieuwe ‘circulaire’ productie. Deze nieuwe productie betekent dat we heel goed kijken naar wat wij nodig hebben, hoe de aarde dat kan voortbrengen en hoe die twee op de lange termijn met elkaar in evenwicht komen. Op deze manier is de voedselproblematiek dus nauw verweven met de wijze waarop mensen omgaan met zichzelf in hun omgeving en met het klimaat. Hoog gegrepen? Verschillende deskundigen en ondernemers in dit boek laten zien hoe zij dit al in de praktijk brengen. Allemaal bevlogen professionals met een visie.”

Het boek is te bestellen op: https://www.groeneboekenshop.nl/transitie-economie/28067-voer-9789062240340.html

The Green House

Het paviljoen van The Green House is volledig circulair en zeer duurzaam gebouwd. The Green House krijgt na 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Passend bij het tijdelijke karakter is het paviljoen remontabel. Ook wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. En worden zo veel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik en blijven daarmee in bezit van de leverancier, met een 30572160_386748315128232_3370295716600610816_nvolledig circulair businessmodel als resultaat. De keuken streeft ernaar ‘stekkerloos’ te zijn met een laag energieverbruik. Uiteraard komen de producten van lokale leveranciers. Belangrijke eyecatcher hierin is een inpandige en voor publiek toegankelijke kas voor professionele voedselproductie. In deze ‘urban farm’ worden groenten en kruiden verbouwd die worden verwerkt in de maaltijden die restaurant The Green House serveert. Het restaurant streeft een grote transparantie na, waarin energie, water en afval zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Gasten kunnen naast smaakvoorkeur en prijs ook kiezen aan de hand van circulaire criteria (CO2, vitaliteit en lokaliteit), die bij elk gerecht vermeld staan. Ook verspilling van talent wordt zoveel mogelijk tegengegaan, door kansrijke werkplekken te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
IMG_1469
'Circulair' geeft hoop dat je telkens opnieuw kunt beginnen.