1609959_257404477779489_3400773448400922966_n

Maatschappelijke beweging

De afgelopen 15 jaar ben ik (mede)initiator en bedenker geweest van vele campagnes, acties, platforms en initiatieven, bedoeld om de transitie aan te jagen en te versnellen. Varierend van ‘Koe zoekt wei’ en de Stilte-campagne (Natuur & Milieu) tot en met de Dag van de Duurzaamheid (2009), 40 dagen duurzaam eten (2010), de Peulenparade (2013) of de #bonenestafette (allen Urgenda), The Green Protein Alliance (2016) en de Transitiecoalitie Voedsel (2017).

Steeds zoek ik naar speelse, moderne vormen die mensen uitnodigen in eigen omgeving aan te haken. Geen opgeheven vingertjes. Geen miljoenen kostende tv-spots. Maar aansprekende vormen die – met slim gebruik van sociale media en een klein budget – zorgen voor maatschappelijke beweging. Waar mensen aan meedoen omdat het ze iets oplevert. En omdat ze er lol aan beleven om deel uit te maken van een groep voorlopers die het systeem wil veranderen.

Projecten

De schaal van Kampen helpt graag bij het uitdenken van vernieuwende concepten, projecten of programma’s over de omslag naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Als geen ander is Sandra van Kampen in staat maatschappelijke beweging op dit vlak te creëren of te helpen versterken. Met een verrassende campagne, een dag waar écht iets gebeurt of een project met impact tot gevolg. Een paar recente voorbeelden:

Lokaal Voedsel Utrecht

FirstDates_20191007_lowres_105Het project Lokaal Voedsel Utrecht, dat met steun van een LEADER subsidie tot stand kwam, is bedoeld om de markt voor regionaal voedsel in de provincie Utrecht verder te verstevigen. De proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost, wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij juist deze vraag. In de proeftuin LVU brengen we aanbod en afzet bij elkaar, delen we kennis en werken we aan verdieping. Samen met Marianne Karstens en Linette Mak, vorm ik het team dat de komende tweeënhalf jaar met deze uitdaging aan de slag gaat.

Edese voedselpioniers

Tussen eind 2018 en september 2019 maakten diverse medewerkers van de gemeente Ede onder mijn leiding een reis door het voedsellandschap. Hoe pakken we persistente problemen samen aan? Medewerkers van het team Food werkten samen met medewerkers grondzaken, juristen, medewerkers personeelszaken, economie, ICT en vele anderen aan concrete cases die de voedseltransitie in Ede moeten versnellen. Tijdens vier bijeenkomsten bezochten we vernieuwende boeren, sportkantines, het World Food Centre en een zorgboerderij en pakten we steeds nieuwe vraagstukken bij de kop.

Oogstdag Provincie Zuid-Holland

DEN HAAG - Start oogstmarkt op bij Provincie Huis Zuid-Holland FOTO LEX VAN LIESHOUT FOTOGRAFIE
DEN HAAG – Start oogstmarkt op bij Provincie Huis Zuid-Holland
FOTO LEX VAN LIESHOUT FOTOGRAFIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 18 oktober 2018 organiseerden Youetta Visser en ik in opdracht van de provincie Zuid-Holland de ‘Oogstdag’. Na jaren van experimenteren en projecten starten om de duurzame landbouw in Zuid-Holland te bevorderen, is het tijd om te oogsten. Dat deden we letterlijk, met een markt vol producten van Zuid-Hollandse bodem op het binnenplein bij de provincie. En overdrachtelijk binnen, met zo’n 250 leden van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, het netwerk van veranderaars. Vernieuwende sprekers en twaalf workshops waarin we oplossingen boden voor vraagstukken waar veel Zuid-Hollandse proeftuinen (experimenten met steun van de provincie) tegenaan liepen, maakten het succes compleet. Ook organiseerden we een kunsttentoonstelling over voedsel, die een week lang op het Provinciehuis te zien was.

Groenste familie van Zuid-Holland

Met de Zuid-Hollandse Milieufederatie, Willem & Drees en Rechtstreex en andere aanbieders van regionaal voedsel zijn we sins de zomer van 2018 gaan aan de slag om het aandeel regionaal voedsel in de provincie met 20% te laten stijgen. Hoe? Door inwoners op vernieuwende manieren te verbinden met het landschap om hen heen en het voedsel wat daarin geproduceerd wordt. De campagne De Kortste Weg, die ik samen heb ontwikkeld met reclamebureau DDK, is gelanceerd op 14 september 2019.

Transitiecoalitie Voedsel

In 2017 ontstond vanuit Willem Lageweg, Natascha Kooiman en Jan Paul van Soest het initiatief voor de Transitiecoalitie Voedsel. Eerder al was ik zelf samen met RVO gestart met de oprichting van een Platform Voedseltransitie. We voegden de twee initiatieven samen en voilà: een heleboel enthousiaste leden en slagkracht als gevolg. Inmiddels is de TCV met zo’n 150 aangesloten vernieuwers uit de voedselwereld en speler van formaat. Samen met Lageweg en Frederike Praasterink vorm ik sinds januari 2018 het bestuur. Kijk voor meer informatie op www.transitiecoalitievoedsel.nl 

VOER

IMG_3971Wat zorgt voor doorbraken in de voedseltransitie? Wat is de rol van de overheid, banken, de wetenschap en het (agrarisch) onderwijs? In de zomer van 2016 en in 2017 toerden Youetta Visser (De Y-factor) en ik langs boeren, koks, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers om duidelijkheid te krijgen over deze vraag. We maakten satirische filmpjes, schreven blogs en organiseerden twee keer een VOER-café in de Gelderlandfabriek in Culemborg om helderheid te krijgen over de kansen voor nieuwe boeren en de rol van de overheid bij de voedseltransitie. Het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie verscheen op 30 november 2017. Het is hier te bestellen.

Korte ketens

Samen met het Netwerk Platteland zette ik in 2016 een serie bijeenkomsten in verschillende provincies op touw. De inzet? Ondernemers en andere initiatiefnemers in de korte voedselketen vinden, verbinden en kijken waar de knelpunten en kansen liggen. Hoe wordt deze beweging krachtiger? Mooie bijeenkomsten met zinvolle discussies, workshops en een goed netwerk dat elkaar vindt, zijn het gevolg. Lees hier de verslagen van de bijeenkomsten op 17 mei (Gelderland), 15 september (Zuid-Holland), 25 oktober (Overijssel) en 3 november (Drenthe-Groningen).

The Green Protein Alliance

Hoe kun je de eiwittransitie versnellen? En vooral: wie moeten dat doen? Met deze vraag in het achterhoofd bracht ik Jeroen Willemsen, De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland/DuurzaamDoor en mijzelf in november 2015 bij elkaar. Na enkele denksessies haakte ook New Foresight aan en werd het startsein gegeven voor The Green Protein Alliance, de club van producenten van vlees- en IMG_6251zuivelvervangers, cateraars, supermarkten en kennispartners die er met elkaar voor gaat zorgen dat Nederland een stuk plantaardiger wordt: 50% dierlijk en 50% plantaardige eiwitten in 2025.

Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is dé beweging van chefs die wil laten zien dat we in de horeca ook iets anders op het bord kunnen toveren dan een lap vlees met wat garnering. Met de ambitie om het menu te laten bestaan uit 80% plantaardig en 20% dierlijk en 80% producten uit Nederland en 20% van buiten, gingen voorlopende chefs onder aanvoering van Albert Kooy in 2014 aan de slag. Op uitnodiging van Albert Kooy en Peter Klosse, organiseerde ik vanuit Urgenda de eerste bijeenkomsten in het koksonderwijs om daar de principes van Dutch Cuisine te laten landen en bracht ik mensen bij elkaar. Het gaf tegelijkertijd een boost aan Dutch Cuisine als beweging.

voedseltransitie-55
Niet vertellen hoe het moet, maar laten zien hoe het kan