Op de tweede dag van de masterclass voedseltransitie – 1 september aaanstaande – nemen we een diepe duik in het aspect gezondheid in relatie tot voedsel. Immers, de transitie is alleen geslaagd als we voedsel kunnen produceren en consumeren dat zowel gezond als duurzaam is.
Over het onderwerp ‘gezondheid’ in relatie tot voedsel is veel te doen. Nu al zorgen voeding gerelateerde welzijnsziekten in onze westerse wereld voor meer sterftegevallen dan roken. Obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker leiden niet alleen tot veel persoonlijk leed, maar drijven de kosten van onze gezondheidszorg op tot grote hoogte. Over de aanpak bestaat nog veel discussie. Van oudsher is dit het domein van de Gezondheidsraad, die later dit jaar met een nieuw advies komt. Het Voedingscentrum vertaalt dit door in een nieuwe Schijf van Vijf die de leidraad vormt voor veel adviezen in spreekkamers van diëtisten en op scholen. Een groeiend leger wetenschappers, medici, goeroe’s, bloggers, tuinders, verzekeraars en anderen vindt dit veel te langzaam gaan en bepleit een meer praktijkgerichte aanpak. Immers, dat het eten van (veel) meer groenten een positief effect heeft op onze gezondheid, weten we zo langzamerhand wel. Waar zitten de bottlenecks? En hoe zetten we de zaak definitief in beweging?
Sprekers
- Korte introductie op de dag door Sandra van Kampen
- Personalized Food, wat is het en wat betekent het voor de voedseltransitie? Dr. Gaston Remmers (Habitus) is onderzoeker, voormalig lector aan CAH Vilentum en kanker-, hart- en artrosepatiënt. Hij is ervan overtuigd dat we grote gezondheidswinst kunnen boeken met een vraag gestuurd voedselsysteem.
- Welke invloed heeft ons eten eigenlijk op onze gezondheid? Wat zijn op dit moment de grootste knelpunten als het gaat om voeding en onze gezondheid? Dr. Ben van Ommen is als onderzoeker verbonden aan het TNO Life. Hij bepleit een omslag van een generieke naar een persoonlijke aanpak.
- En hoe geven we de transitie naar gezond voedsel vorm? Hoe maken we grote sprongen en blijven niet hangen in een systeem van een beetje minder vet en een beetje minder suiker? Martijn van Beek, oprichter van Stichting Voeding Leeft, boekte spectaculaire resultaten met zijn voeding gerelateerde aanpak van diabetes 2.
- Eten met Dutch Cuisine. Bas Cloo probeert met Dutch Cuisine een omslag te bewerkstelligen bij de Nederlandse horeca, door groenten als basis te nemen. Wat is daarvoor nodig? Wat is de kracht van Dutch Cuisine? En – niet onbelangrijk – eten we dan nog wel een beetje lekker? Geen college, maar aanschouwelijk onderwijs door middel van beleving van het eten.
- Samenvatting en terugblik – Sandra van Kampen
Interesse om deel te nemen in de volgende editie van de masterclass voedseltransitie die start op 23 november? Kijk hier voor meer informatie.