20230922_170547

Omslag vanuit het hart

Mijn overtuiging is dat verandering niet van bovenaf opgelegd kan worden, maar ontstaat als mensen vanuit hun hart een omslag maken. Ik haal mijn inspiratie uit het transitiedenken. Vele kleine stapjes richting een duurzamer voedselsysteem zijn prima en leveren veel milieuwinst op, maar het denken in termen van een transformatie van ons voedselsysteem mag niet uit beeld raken. De fundamentele oneerlijkheden van het systeem, de scheve verdeling van macht, inkomen en beschikbaarheid van voedsel moet aangepakt worden. Hoe? Daar bestaan geen hapklare oplossingen voor. Maar de gezamenlijke zoektocht, het smeden van netwerken en allianties, het bedenken van projecten, het leggen van dwarsverbanden, het stellen van de juiste en ongemakkelijke vragen en het vertalen in aansprekende verhalen of goede discussies, daar ligt mijn kracht. Ik werk veel samen met provincies, gemeenten, het beroepsonderwijs, universiteiten, producenten, maatschappelijke organisaties en voedselinitiatieven.

Diensten

De schaal van Kampen maakt werk van de voedseltransitie. Een gedegen inzicht in het verloop van transities combineer ik met een goed netwerk onder voedselvernieuwers, een dosis creativiteit en het talent dit alles om te zetten naar praktische werkvormen. 

Programmamaker

Sandra van Kampen is een ervaren programmamaker en projectleider. Altijd met het doel de transitie vooruit te helpen, vernieuwers het podium te geven en te kijken hoe we met elkaar stappen in de goede richting kunnen zetten. Een grote dosis creativiteit, een goed netwerk en een feilloos gevoel voor wat werkt zijn de ingrediënten die ik daarbij gebruik. Evenals mijn capaciteiten om discussies te leiden én journalistiek actief te zijn.  Voor Wageningen University & Research programmeer ik in het najaar van 2024 de Impactdag van de Sociale Science Group. In het meerjarig programma Lokaal Voedsel Utrecht (2019 – 2023) ontwierp ik diverse (online) programma’s en workshops. In het Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen organiseerden we tal van netwerkbijeenkomsten die inhoudelijk perfect aansloten bij de behoefte van de leden van het netwerk, maar daarnaast ook nog eens inspirerend en energiek waren. Ook de Oogstdag van de Provincie Zuid-Holland (2018) was een zeldzaam mooie en grote klus, waarbij we ‘vierden’ welke opbrengsten beleid en inspanningen van de Voedselfamilies brachten voor de voedseltransitie in de provincie.

Podcasts

Na 16 podcasts, mag ik mij inmiddels een ervaren podcastmaker noemen. Ik doe het voor diverse20230928_094914 opdrachtgevers. Ze hebben één ding gemeen: ze bevatten een zinvol gesprek over wat er nodig is om een transitie van ons landbouw- en voedselsysteem te bereiken en een compacte samenvatting van mijn hand. Ik praat met onderzoekers, met overheden, met boeren en andere voedselproducenten, met consumenten en voedselinitiatieven. Ik zorg voor een begrijpelijk en afgerond gesprek. Ik weet waar ik over praat en leid mijn gesprekspartners soepel van het ene naar het andere onderwerp. Daarbij schuw ik de humor niet. Je vindt al mijn podcasts op mijn Soundcloud account.

 Workshops en discussie leiden 

Op tal van plekken leidde ik de afgelopen jaren discussies op het gebied van voedseltransitie. Bij het project Lokaal Voedsel Utrecht, bij Wageningen Universiteit, tijdens het netwerk Natuurlijke Reststromen Zuid-Holland, op de Oogstdag van de provincie Zuid-Holland. Of op de VOER-café’s, die ik samen met de Y-factor en DuurzaamDoor organiseerde. Met humor én verstand van zaken, komt het gesprek op een hoger plan en voelen deelnemers zich uitgenodigd om contact met elkaar te zoeken en werk te maken van de voedseltransitie.

Schrijven & onderzoek

Eind 2020 publiceerde ik het onderzoek ‘Niet leuker, wel makkelijker’ over voedselgemeenschappen in Nederland. Een reis langs 12 initiatieven in alle delen van Nederland samen met een desktop-inventarisatie van zo’n 480 initiatieven, gaven een goed inkijkje in de ondernemers en consumenten die samen voedselgemeenschappen vormen. Samen met Youetta Visser schreef ik het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie. We interviewden 22 vernieuwers uit wetenschap, onderwijs, boeren, ondernemers, koks en beleidsmakers en geven handvatten voor versnelling van de transitie. Waar stokt het? Wat kunnen overheden, onderwijsinstellingen en banken doen om te versnellen? Het boek is hier te bestellen. Daarnaast schrijf ik al vele jaren artikelen, blogs en columns, waarvan er vele op deze site te vinden zijn.

Vernieuwingsnetwerk natuurlijke reststromen 2021 Zout Fotografie website resolutie-66
"Van de podcast vond ik jouw samenvatting aan het eind het hoogtepunt"