De schaal van Kampen maakt mooie programma’s, projecten en verhalen die bijdragen aan de voedseltransitie. Een gedegen inzicht in het verloop van transities combineer ik met een goed netwerk onder voedselvernieuwers, een dosis creativiteit en het talent dit alles om te zetten naar praktische werkvormen.
Programmamaker
Sandra van Kampen is een ervaren programmamaker en projectleider. Altijd met het doel de transitie vooruit te helpen, vernieuwers het podium te geven en te kijken hoe we met elkaar stappen in de goede richting kunnen zetten. Een grote dosis creativiteit, een goed netwerk en een feilloos gevoel voor wat werkt zijn de ingrediënten die ik daarbij gebruik. Evenals mijn capaciteiten om discussies te leiden én journalistiek actief te zijn. In het meerjarig programma Lokaal Voedsel Utrecht ontwerp ik diverse (online) programma’s, workshops en maak ik podcastst. Ook voor het programma Circulair Verbonden van de Wageningen Universiteit maak ik in 2022 een serie podcasts en faciliteerde ik een studiedag. In het Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen organiseerden we tal van netwerkbijeenkomsten die inhoudelijk perfect aansloten bij de behoefte van de leden van het netwerk, maar daarnaast ook nog eens inspirerend en energiek waren.
Workshops en discussie leiden
Op tal van plekken leidde ik de afgelopen jaren discussies op het gebied van voedseltransitie. Bij het project Lokaal Voedsel Utrecht, bij Wageningen Universiteit, tijdens het netwerk Natuurlijke Reststromen Zuid-Holland, op de Oogstdag van de provincie Zuid-Holland. Of op de VOER-café’s, die ik samen met de Y-factor en DuurzaamDoor organiseerde. Met humor én verstand van zaken, komt het gesprek op een hoger plan en voelen deelnemers zich uitgenodigd om contact met elkaar te zoeken en werk te maken van de voedseltransitie.
Schrijven & onderzoek
Eind 2020 publiceerde ik het onderzoek ‘Niet leuker, wel makkelijker’ over voedselgemeenschappen in Nederland. Een reis langs 12 initiatieven in alle delen van Nederland samen met een desktop-inventarisatie van zo’n 480 initiatieven, gaven een goed inkijkje in de ondernemers en consumenten die samen voedselgemeenschappen vormen. Samen met Youetta Visser schreef ik het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie. We interviewden 22 vernieuwers uit wetenschap, onderwijs, boeren, ondernemers, koks en beleidsmakers en geven handvatten voor versnelling van de transitie. Waar stokt het? Wat kunnen overheden, onderwijsinstellingen en banken doen om te versnellen? Het boek is hier te bestellen. Daarnaast schrijf ik al vele jaren artikelen, blogs en columns, waarvan er vele op deze site te vinden zijn.