Eerlijkheid zonder gif

Dutch Cuisine lijkt het nieuwe toverwoord in culinair Nederland. Een Nederlandse keuken met groenten in de hoofdrol. Topkoks als Niven Kunz en Luc Kusters laten zich er graag op voorstaan en ook de tuinbouwsector doet mee. Grondlegger en kersverse voorzitter van de Stichting Dutch Cuisine, Albert Kooy, legt uit waarom.

Je stopt er een kwartje in en verder gaat het bijna vanzelf. SVH meesterkok Albert Kooy – een paar maanden geleden zegde hij zijn lidmaatschap van het Gilde op omdat hij het niet eens is met de uitgangspunten – houdt niet meer op met vertellen over het ‘kind’ dat hij op de wereld heeft gezet. Aan de hand van vijf principes – cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde – hoopt hij dat er een herwaardering komt voor al het moois dat Nederland op culinair gebied te bieden heeft. En wil hij koks handvatten bieden waarmee ze zich positief kunnen onderscheiden. “De essentie van Dutch Cuisine? Voor mij is dat eerlijkheid zonder gif. Dutch Cuisine zou het eten in Nederland transparant moeten maken. Alles wat níet in ons eten zit, moet door middel van die vijf principes helder worden. De grootste uitdaging is om al die additieven, E-nummers en verborgen suikers te weren.”

Na de presentatie door het Koksgilde begin 2014, is het hard gegaan met Dutch Cuisine. De Stichting staat inmiddels op eigen benen en is organisatorisch los van het Koksgilde. Nieuwe ambassadeurs en sponsoren kwamen aan boord, een manifest zag het licht, in samenwerking met Urgenda kwam een beweging op gang om het horeca-onderwijs te verduurzamen. Uiteraard bleef discussie over de uitgangspunten, 80% groenten/20% vlees en 80% uit Nederland/uit het seizoen en 20% over de grens/buiten het seizoen, niet uit. Kooy: “Misschien was ik vroeger wel wat streng in de leer. Maar streng werkt niet. Positiviteit wel. Ik wil graag mensen inspireren. Laten zien hoe leuk de Nederlandse keuken is. Welke geweldige producten we in het seizoen hebben, en wat voor moois er door producenten in de regio gemaakt worden. Elk restaurant heeft tegenwoordig een runder carpaccio op het menu staan. Dat is zo zonde. Er zijn zo veel leukere en lekkerder gerechten te maken, we moeten alleen een beetje creatief zijn. Het hoeft ook niet allemaal chique of Frans georiënteerd. Er is niks mis met een mooie huisgebakken frites van Hollandse aardappelen, of een zelfgemaakte kroket. Ook erwtensoep of verse appeltaart zijn wat mij betreft helemaal Dutch Cuisine. Het is een misvatting dat Dutch Cuisine duur of ingewikkeld zou zijn. Goed uitgevoerd, hou je er als restaurateur zelfs geld aan over.”

Een complexe ballotage om je aan te kunnen sluiten bij deze beweging, is aan Dutch Cuisine niet besteed. “We willen dat het een brede, organische movement wordt van mensen die goed bezig zijn en die gedreven worden door de juiste instelling. Je kunt ambassadeur, sponsor of partner worden door het manifest te onderschrijven en zo je intenties duidelijk te maken. Maar we komen niet met een opgeheven vingertje langs om te kijken of het allemaal wel klopt.”

Meer weten? Kijk op http://www.dutch-cuisine.nl

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
04-03-2011
Stenden Hogeschool
Salon de Wyswert
Peter Klosse
Albert Kooy