Kleur op je bord

Eten weggooien is wat mij betreft een van de Drie Duurzame Doodzonden als het om voedsel gaat, samen met dagelijks vlees eten of aardbeien in de winter. Van deze drie vind ik persoonlijk ‘geen eten weggooien’ de lastigste. De rest is een kwestie van plannen of gewoon niet doen. No big deal. Eten opeten wat je hebt ingekocht is natuurlijk ook niets meer dan plannen, maar op de een of andere manier heb ik die mate van gestructureerdheid niet altijd in huis. In ons tweepersoons huishouden verdwijnen er met enige regelmaat snotterige kropjes sla of zuur geworden melk en kwark in de afvalbak. Het lijkt alsof we toch stelselmatig te veel inslaan en dan niet weten wanneer het op te eten. Dat komt, zo heb ik eens iemand in een documentaire horen vertellen, dat wij consumenten ‘mogelijkheden’ kopen in plaats van noodzakelijke ingrediënten. Je koopt, vrij vertaald, dus de optie op een maaltijd, in plaats van de maaltijd zelf. Pure hebberigheid, al met al. Of gebrek aan fantasie?

Iemand die goed over een nieuwe manier van inkopen, koken en bereiden heeft nagedacht is Berdien Siere, chefkok en cateraar uit Amsterdam. Zij is mijn favoriete kok. En vindt mij ‘de leukste actievoerder van Nederland.’ Een goede combi, zo mochten wij al eens ervaren in een knotsgekke workshop op het Fabulous Food Festival in Haarlem. We gingen daar koken met de leftovers van het festijn. Om vier uur ’s middags hadden we geen flauw idee wat, met wie en voor hoeveel mensen we eten zouden bereiden. Twee uur later stonden de meest fantastische schalen voedsel op tafel. Het leek wel toveren.

Sieres concept ‘Kleur op je bord’ biedt voor mijn gevoel een oplossing voor eigenlijk alle drie de Duurzame Doodzonden. “Kleur op je bord gaat over makkelijk meer groenten eten zonder afval”, zegt Siere zelf. “De kleuren van groente & kruiden inspireren mij enorm. In combinatie met basistechnieken, stomen, bakken, frituren, wokken, raspen, snijden leer ik mensen koken met wat voor handen is.

“Al die recepten die worden gepubliceerd, dat is pas een waste of energy”, meent Siere. Pure drukdoenerij. Het zijn allemaal commercieel ingegeven manieren om producten te vermarkten en hebben tot gevolg dat menige koelkast uitpuilt van de half aangebroken flesjes, pakjes, zakjes en andere spullen die mensen niet gewend zijn te gebruiken. Als je nou gewoon leert je boerenverstand te gebruiken, lekker met je handen te werken en uit te gaan van een variatie van kleuren en smaakcombinaties op je bord, dan eet je veel gezonder en produceer je minder afval.”

Siere wil dat mensen weer zelf de regisseur worden van hun eigen eten. Ze legt dus heel erg de nadruk op groenten, groentespreads, peulvruchten, kruiden en aardappelen. Kennisoverdrac ht is daarin heel belangrijk. Siere: “Groenten combineren bijvoorbeeld uitstekend met citrusfruit, waarvan je dan weer alle onderdelen inclusief de schil kunt gebruiken. En in de winter gebruik je bijvoorbeeld gedroogde tomaten als smaakmaker en ’s zomers de verse. En je kunt het nat van groenten prima gebruiken voor de soep.”

Ik hoop dat Siere’s concept het helemaal gaat maken in de toekomst. Qua bekendheid kan ze nog wel een zetje gebruiken. Bij deze: www.kleuropjebord.nl

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
Peulenparade 029
"Al die recepte die worden gepubliceerd, dat is pas een waste of energy."