Samen met Stadslandbouw Nederland hebben Youetta Visser en ik op 24 juni een fantastisch online programma neergezet over ‘voedsel van dichtbij’ in tijden van corona, in Nederland én Vlaanderen. Met veel kunst en vliegwerk, bergen creativiteit, een enquête onder de 150 deelnemers, vrijwillige inzet van een heleboel partijen en een beetje budget konden wij dit met elkaar zo doen.
Duidelijk werd dat corona aan voedsel van dichtbij vooral een positieve impuls heeft gegeven, dat deze beweging van onderop leeft als nooit te voren. Ook werd helder dat de Nederlandse aanpak veel te leren heeft van die uit Vlaanderen, waar gemeenten allemaal actief zijn geweest, onderzoeken hebben gedaan, een bijdrage van 3.000 euro uitkeerden aan stadslandbouw-initiatieven die het lastig hebben, er een Steunpunt Korte Keten actief is en de de VVSG (Vereniging van Vlaamse Gemeenten) pleit voor een aanpak waarbij voedsel verbonden wordt met verschillende beleidsdomeinen zoals gezondheid, economie, sociaal.
Onderzoeker Jan Willem van der Schans maakte in een analyse duidelijk dat corona en de diverse reddingsinitiatieven ervoor zorgden dat nieuwe doelgroepen (jongeren, sociaal zwakkeren) werden bereikt, maar dat het wel zaak is die nu te verbinden aan de ‘bestaande infrastructuur’ in de korte ketens. Dat wil zeggen dat de reddingsacties vaak tijdelijk van aard zijn, en dat op veel plekken partijen als Rechtstreex Rotterdam of De Streekboer klaar staan om de nieuwe klanten te bedienen.
Sandra Ronde – medeoprichter van de Streekboer – meldde dat van de aanvankelijke 400% groei aan klanten er nu nog 300% over is. Deze boost heeft in het noorden gezorgd voor een mooie samenwerking met groothandel BioNoord én voor een experiment met thuisbezorgen, waardoor ook weer nieuwe doelgroepen in beeld kwamen.
De overheid bleef wat achter de laatste maanden. Waar op rijksnivo een enorme daadkracht aan de dag werd gelegd in het bestrijden van corona, bleef een krachtig voedselbeleid achterweg. Maar, zoals Jean Eigeman opriep: “vraag je niet af wat jouw land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kan doen. Het begrip faciliteren, waarvoor wij vaak naar de overheid kijken, betekent uiteindelijk niets meer dan ‘mogelijk maken’.” Iets wat ze in Arnhem, waar wij te gast waren, prima hebben begrepen. “Het zou helpen als de beweging van onderop en de overheid elkaar naderen vanuit deze gedachte”, aldus Eigeman.
Stadslandbouw Nederland gaat hierop door de komende maanden, om in het najaar terug te komen met een live bijeenkomst, een agenda voor de toekomst, een formele samenwerking met Vlaanderen en nog veel meer.
Nieuwsgierig geworden? Kijk hier de livestream terug of kijk op www.stadslandbouwnederland.nl voor nog veel meer informatie en inspiratie.