Lokaal assortiment bij PLUS

Hoe wordt de beweging van lokaal voedsel groter en krachtiger? Die vraag staat centraal op een serie bijeenkomsten die ik samen met het Regiebureau POP (Plattelands Ontwikkelings Programma) en een aantal provincies dit jaar organiseer. Gedurende de rit stel ik de vraag aan steeds weer andere spelers in de korte voedselketen. Vandaag: Giel Smits, ondernemer van twee PLUS supermarkten in Culemborg en De Meern.

Een pareltje onder de supermarkten, zo ervaar ik als klant keer op keer het bezoek aan de PLUS in Culemborg. Brood van het Culemborgs Bakhuis, lokale biertjes, groenten van de plaatselijke stadsboerderij, jams en sappen van landgoed Marienwaerdt, zo’n 10 kilometer verderop. Wijn uit Erichem, het standaard bedankje voor docenten bij mijn masterclass voedseltransitie. In deze winkel proefde ik als eerste de prijs winnende tompoezen van bakkerij Verhallen. Sindsdien is er bij mij geen houden meer aan. En was PLUS niet ooit de eerste die de groenten van Willem & Drees in de schappen legde?

 

IMG_3538 Ik spreek Smits over de mogelijkheden en onmogelijkheden van lokaal assortiment in een reguliere winkel. Waarom lukt hem wat veel supermarkten niet gerealiseerd krijgen? “Elke supermarkt kent zijn eigen formule met zijn eigen regels”, legt Smits uit. “Die maken het moeilijk om een groot assortiment streekproducten te voeren. Bij PLUS is het nog relatief eenvoudig, omdat we bij PLUS Lokaal als een van de kernwaarden hebben en tevens meer vrijheden hebben dan bij andere supermarktformules. Bij de gemiddelde Albert Heijn krijg je het niet voor elkaar omdat daar alles centraal geregeld is.” De toverformule blijkt, zo vertelt de manager met enige trots, is een klein beetje creatief met die regels omgaan. “In principe moeten alle leveranciers certificaten kunnen overleggen, zodat je bijvoorbeeld weet welke bestrijdingsmiddelen bij de fruitteelt gebruikt zijn en of de producent aan de eisen van de HACCP (hygiëneregels, red.) voldoet. Lokale producenten beschikken niet altijd over dit type certificaten. Bovendien zijn van alles wat centraal door PLUS wordt ingekocht alle schakels te traceren tussen consument en producent. Dat is de reden dat ik geen vlees of eieren afneem van lokale producenten. Als er iets besmet is, dan kan ik minder makkelijk achterhalen wat er mis is gegaan. En voor de buitenwereld is er geen verschil: die ziet alleen dat de kip van de PLUS niet deugt.”

Ook hele praktische zaken als het ontbreken van een barcode op lokale producten of het IMG_3542inefficiënte vervoer weerhouden veel supers ervan om lokaal assortiment te voeren. “Ik hou ervan”, bekent Giel Smits, “om op zoek te gaan naar bijzondere producten uit de buurt. En de klanten waarderen het ook heel erg. Tot vorig jaar was ik zelfs zo fanatiek dat ik midden in de kersentijd drie keer per week zelf naar Cothen reed om daar 10 kistjes kersen bij Vernooy te halen. Dat gaat nu helaas niet meer. En voor Vernooy – een hele grote kersenleverancier – is het niet relevant om die paar kistjes hier langs te brengen.” Zou het een oplossing zijn als leveranciers zich verenigen en met elkaar de distributie regelen? “Dat zou zeker helpen”, erkent Smits. “Maar als die boeren coöperaties te groot en te commercieel worden, werkt het weer niet. Dan is al snel het prijsvoordeel weg.”

Zijn lijstje wat beter kan, heeft de ondernemer zonder enige aarzeling paraat:

  • Meer keuzevrijheid voor ondernemers
  • De mogelijkheid om de juiste promotie zelf te kunnen doen
  • Techniek om het probleem met de streepjescodes op te lossen
  • Samenwerking met zo’n vijf winkels in de omgeving om samen in te kopen
  • Een breed en ook gangbaar aanbod. “Veel streekproducenten, zeker in de Betuwe, komen met sapjes en jammen. Maar daar kan ik niet zoveel van in de winkel hebben.”

 

Meer weten over deze en andere zaken rondom korte voedselketens? Kom op 17 mei naar de werkdag korte ketens in de provincie Gelderland. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
IMG_3544
Waarom lukt Giel Smits wat veel supermarkten niet gerealiseerd krijgen?