Masterclass voedseltransitie

Vind jij ook dat ons voedselsysteem op de schop moet? En wil je weten hoe je jouw rol als professional in die transitie kunt versterken? Dan is de zesdaagse masterclass voedseltransitie echt iets voor jou! Schrijf me een bericht als je interesse hebt; er is nog geen nieuwe startdatum bekend.

Een voedselsysteem met een positieve impact op mensen, aarde, dier en economie. Dat is de omslag die we met elkaar moeten maken. Dit betekent een radicaal andere manier van produceren én anders eten. Gezonder, plantaardiger, verser en onbewerkter, handel in veel kortere ketens, productie binnen regionale kringlopen, met een eerlijke prijs voor de boer. Om maar enkele elementen van zo’n transitie te noemen. In de praktijk blijkt veranderen lastig. We zitten vast in oude structuren en denkpatronen, in gevestigde belangen. Vernieuwers komen met waardevolle innovaties, maar hebben moeite in de markt een gelijk speelveld te veroveren. Zo’n 15-20% van de consumenten wil best andere keuzes maken, maar weet onvoldoende welke alternatieven voor handen zijn. Hoe kan het wel? Bijvoorbeeld door vernieuwing de ruimte te geven en knelpunten op te lossen.

Transitiedenken
voedseltransitie-44In deze meerdaagse masterclass nemen we je mee in het transitiedenken. Je maakt kennis met de  belangrijkste problemen in ons voedselsysteem, leert hoe veranderingen werken en hoe jij daar vanuit jouw eigen praktijk aan bij kunt dragen. De leergang is speciaal bedoeld voor beleidsambtenaren bij rijk, provincie, gemeenten, docenten en lectoren uit het groene onderwijs, maatschappelijke organisaties, financiële instellingen, adviseurs, ondernemers en andere initiatiefnemers. In zes afwisselende lesdagen maak je kennis met de basisbeginselen van de transitiewetenschap, leer je meer over jouw rol in de transitie en krijg je handvatten en begeleiding bij het werken aan je eigen casus. Je bezoekt verschillende agrarische bedrijven, krijgt les van inspirerende wetenschappers en ondernemers. Steeds bekijken we aan de hand van het verhaal van een koplopende ondernemer en een dwarse wetenschapper, hoe de transitie in bijvoorbeeld veehouderij of tuinbouw zou kunnen verlopen. Of hoe je de consument verleidt tot meer plantaardig eten. Hoe ziet een echt gezond voedselsysteem er eigenlijk uit? Welke rol spelen overheden, banken, consumenten en supermarkten? Maaltijden van topkoks completeren het geheel. De masterclass voedseltransitie zorgt voor een forse uitbreiding van je netwerk. Je volgt een intensief en inspirerend traject met andere professionals in de voedseltransitie.

Organisatie
De masterclass voedseltransitie is een initiatief van Sandra van Kampen, in samenwerking met vele voedseltransitie-96dwarse wetenschappers en ondernemers. Ik organiseer de masterclass voedseltransitie samen met de Erasmus Universiteit (Transition Academy/DRIFT). Op dit moment staat nog geen nieuwe editie gepland, maar je kunt vrijblijvend je interesse kenbaar maken op sandra@deschaalvankampen.nl

Interesse in leren over de voedseltransitie maar is zo’n zesdaagse voor jou wat te veel van het goede? Behoefte aan een traject op maat of een kortere cursus? Neem dan contact met me op: 06-47096720.

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
27858101_1616435185114564_6055211577071084208_n
De masterclass voedseltransitie is voor mij de uitvinding van de eeuw. Alles komt erin samen.