jaring brunia1

Van niche tot mainstream

Koplopers komen soms met geweldige innovaties. Een compleet andere manier van vee houden bijvoorbeeld, waarbij dieren alleen nog reststromen of gras eten. Of een burger gemaakt van zeewier, die tot doel heeft de fastfood markt te veroveren. Een collectief van boeren dat zijn producten rechtstreeks aan de consument verkoopt. Of vleesvervangers van lokaal geteelde lupinen. Nederland is creatief.

Voor de voedseltransitie zijn deze koplopers van essentieel belang. Anders zou alles bij het oude blijven en maken we te kleine stapjes op weg naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Maar hoe zorgen we ervoor dat die beloftevolle niches een gelijk speelveld krijgen en in staat zijn werkelijk de markt te veranderen? Hoe creëer je doorbraken en wat is daarvoor nodig? Welke rol speelt de overheid hierbij, of banken en het onderwijs? En hoe belangrijk is het dat consumenten die omslag maken?

Masterclass

Wil jij de ins en outs snappen van de voedseltransitie? Ben je op zoek naar wetenschappelijke transitiekennis, verdieping én inspiratie vanuit de praktijk? Wil je weten hoe jij als professional je rol in die transitie effectief kunt spelen? En hoe we sneller de omslag maken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem? Dan is de zesdaagse masterclass voedseltransitie iets voor jou! 

Een voedselsysteem met een positieve impact op mensen, aarde, dier en economie. Dat is de omslag die we met elkaar moeten maken. Dit betekent een andere manier van produceren en consumeren. Gezonder, plantaardiger, verser en onbewerkter, handel in veel kortere ketens, productie binnen regionale kringlopen, met een eerlijke prijs voor ons eten. Om maar enkele elementen van zo’n transitie te noemen. In de praktijk blijkt veranderen lastig. We zitten vast in oude structuren en denkpatronen, in gevestigde belangen. Vernieuwers komen met waardevolle innovaties, maar hebben moeite in de markt een gelijk speelveld te veroveren. Zo’n 15-20% van de consumenten wil best andere keuzes maken, maar weet onvoldoende welke alternatieven voor handen zijn. Hoe kan het wel? Bijvoorbeeld door vernieuwing de ruimte te geven en knelpunten op te lossen.

Transitiedenken

In deze meerdaagse masterclass nemen we je mee in het transitiedenken. Je maakt kennis met de belangrijkste problemen in ons voedselsysteem, leert hoe veranderingen werken en hoe jij daar vanuit jouw eigen praktijk aan bij kunt dragen. De leergang is speciaal bedoeld voor beleidsambtenaren bij rijk, provincie, gemeenten, docenten en lectoren uit het groene onderwijs, maatschappelijke organisaties, financiële instellingen, adviseurs, ondernemers en andere initiatiefnemers. In zes afwisselende lesdagen maak je kennis met de basisbeginselen van de transitiewetenschap, leer je meer over jouw rol in de IMG_3143transitie en krijg je handvatten en begeleiding bij het werken aan je eigen casus. Je bezoekt verschillende agrarische bedrijven, krijgt les van inspirerende wetenschappers en ondernemers. Steeds bekijken we aan de hand van het verhaal van een koplopende ondernemer en een dwarse wetenschapper, hoe de transitie in bijvoorbeeld veehouderij of tuinbouw zou kunnen verlopen. Of hoe je de consument verleidt tot meer plantaardig eten. Hoe ziet een echt gezond voedselsysteem er eigenlijk uit? Welke rol spelen overheden, banken, consumenten en supermarkten? Maaltijden van topkoks completeren het geheel. De masterclass voedseltransitie zorgt voor een forse uitbreiding van je netwerk. Je volgt een intensief en inspirerend traject met andere professionals in de voedseltransitie.

Organisatie

De masterclass voedseltransitie is een initiatief van Sandra van Kampen. Ik organiseer de masterclass  voedseltransitie in samenwerking met de Erasmus Universiteit/DRIFT for Transitions. Op dit moment – januari 2019 – staat nog geen nieuwe editie gepland. Interesse in deelname aan de masterclass voedseltransitie of behoefte aan een traject op maat voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op: 06-47096720 of sandra@deschaalvankampen.nl

Lees ook deze verslagen:

Dag 2 masterclass voedseltransitie 

Vijf sterren varkens

Transitie in de tuinbouw

De eiwittransitie en de rol van de consument

 

 

IMG_3890
"De masterclass voedseltransitie is voor mij de uitvinding van de eeuw".