De vierde aflevering van mijn vijfdelige serie ‘Utrechts VOER’ staat online. Hoe vinden we met elkaar in deze crisis de weg naar een beter voedselsysteem?
De lokale voedselmarkt was nog nooit zo in beweging als op dit moment. Horeca en cateringmarkten zijn helemaal stil gevallen, soms stokt de export en blijven producenten met hun oogst zitten. Werknemers uit Oost-Europa zijn niet meer voor handen om te oogsten. Anderen draaien juist op volle toeren: steeds meer consumenten lijken zich vooral nu te interesseren voor gezond voedsel van dichtbij, zij komen liever in een landwinkel dan in een drukke supermarkt of zijn doordrongen van het feit dat het nu belangrijk is om lokale ondernemers te ondersteunen.
Talloze reddingsacties, maaltijdboxen en campagnes als #supportyourlocals zijn recent gestart. Maar hoe gaat het eigenlijk met de voedselondernemer uit de provincie Utrecht? Brengt deze crisis misschien ook nieuwe kansen?
In vijf afleveringen neem ik je mee langs Utrechtse ondernemers: restaurants, winkels, lokale producenten, handelshuizen en ook langs consumenten. Samen met al deze mensen probeer ik antwoord te vinden op de vraag: hoe vinden we in deze crisis de weg naar een beter voedselsysteem?
In de eerste aflevering #horecastaystrong interviews met René van der Veer van De Veldkeuken op Amelisweerd en met Cor Holtakkers van Het Lokaal in Amersfoort. Twee restaurants annex winkel, annex bakker die half maart hun deuren moesten sluiten. Maar elk manieren vonden om ook iets positiefs te doen. Waaruit vooral de kracht van de lokale gemeenschap blijkt.
In aflevering 2 neem ik je mee langs twee Utrechtse producenten die elk op hun eigen manier de crisis beleven. Waar de kaasmaakster in deze tijd vooral bezig is haar nieuwe klanten vast te houden, is de oesterzwammen-producent erop gericht het verlies goed te maken door meer samenwerking met andere producenten, overheden en marktpartijen.
Aflevering 3 gaat in op de topomzetten die winkels draaiden de afgelopen maanden, zowel de Landwinkels als de regulier supermarkten. PLUS ondernemer Giel Smits vertelt dat we nu het momentum moeten benutten voor meer lokaal voedsel. “De gunfactor van de consument is hoog.” Voor eigenaresse van Landwinkel De Groene Ham in Vleuten, Anne Lies Plomp, is vooral van belang de toegenomen belangstelling vast te houden. Zij zag haar klantenbestand verdrievoudigen en tot op heden blijven de mensen komen.
In de nieuwste editie spreek ik consumenten. Wat vinden klanten eigenlijk van lokaal voedsel? Waarom kopen ze het, wat beleven ze eraan? Is de prijs nog van belang? We vroegen het consumenten op de Streekmarkt Woerden en de Eemstadboerderij in Amersfoort. Wat blijkt? Versheid en kwaliteit blijken belangrijk. Maar ook gezelligheid, een praatje maken en weten waar je eten gemaakt wordt. “Direct van de boom”, zoals een van de geïnterviewden het zo mooi zegt. En elkaar iets gunnen, lokale ondernemers steunen. Juist nu.
Voor meer informatie over dit project: kijk op Lokaal Voedsel Utrecht