Er is een stevige omslag nodig naar een andere consumptie en productie van ons voedsel. Meer plantaardig en minder dierlijk, verser en onbewerkter, handel in eerlijke en transparante voedselketens, productie binnen regionale kringlopen, geen verspilling. Dit zijn slechts enkele elementen van zo’n transitie. We kunnen niet alles bij het oude laten en alle elementen van de keten verduurzamen. Dat lost te weinig op. De transformatie van ons wereldwijde voedselsysteem naar een systeem dat past binnen de grenzen van de planeet, is de uitdaging.
Systeemverandering
Zo’n transitie gaat niet over kleine stapjes. Het gaat over een onomkeerbare en radicale verandering van het discours. Dit vergt moed. Het vergt inzicht in de bottlenecks en kennis van de – soms kleinschalige – innovaties die het verschil kunnen maken. Het vergt een visie op hoe die verandering kan plaatsvinden op een manier die voor iederéén eerlijk is. Maar bovenal vergt zo’n transitie lef, veel liefde en een beetje lol gedurende de rit.