VOER-café nieuwe boeren groot succes

Op donderdag 20 oktober verzamelden zich ruim 60 boeren, studenten, docenten, maatschappelijke organisaties en overheden uit heel Nederland om deel te nemen aan het eerste VOER-café in de Gelderlandfabriek. Organisatie en presentatie was in handen van Sandra van Kampen (de schaal van Kampen) en Youetta Visser (Y-factor) die samen met andere partijen onderzoek doen en landelijke activiteiten organiseren die de voedseltransitie versnellen. Steeds vaker kiezen hoog opgeleide jonge mensen, of mensen die eerst elders een carrière hebben gehad, voor een bestaan als boer. Zoals bijvoorbeeld Welmoet de Waard die na een universitaire studie milieukunde toch graag met haar handen wilde werken en met een compagnon een tuinderij begon in Hemmen, op een stuk land bij een bestaande boer. Of Wemke van den Berg en Jacqueline de Danschutter die in januari 2016 een fruitbedrijf kochten in Beusichem en dit nu nog combineren met twee banen elders in het land. Maar hun toekomst zien als fruitteler.

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
Beeldverslag van het Voer Café – 2016

In het VOER-café vertelde een aantal nieuwe boeren hun verhaal en dachten vertegenwoordigers van de Rabobank, de landgoederen en de provincie Noord-Brabant mee over zaken als de toegang tot grond en geld. Opmerkelijk was de welwillende houding van deze instanties. Zowel de provincie, de bank als de landgoederen willen graag met boeren zoeken naar manieren om innovatieve agrarische bedrijvigheid mogelijk te maken.

Deze mensen presenteerden zich op het VOER-café:

 

  • Melkveehouder Jaring Brunia (Raerd, Friesland) runt een nieuw type melkveehouderij. Door zijn koeien zoveel mogelijk het werk te laten doen en nauwelijks krachtvoer, kunstmest of antibiotica te gebruiken, kan hij een goed inkomen verdienen met niet meer dan 60 koeien.
  • Robin van Asperen is een van de oprichters van De Tuinen van West, een poldergebied ten weste van Amsterdam, waar meerdere nieuwe agrarische ondernemers neerstreken. Zelf beheert hij 4 hectare doe-het-zelf-voedselvoorziening, waarbij hij stadsbewoners leert hun eigen moestuin te beheren.
  • Welmoet de Waard begon zo’n 10 jaar geleden met twee collega’s Tuinderij de Stroom in Hemmen. Van akkerbouwer André Jurrius, die op zijn beurt zijn 100 hectare land weer pacht van een landgoedeigenaar, kregen zij drie hectaren grond in beheer. Inmiddels leveren ze aan zo’n 400 gezinnen groentepakketten.
  • In het tweede uur van het VOER-café draaien we de rollen om. Mary Fiers en Hans van de Wiel van de provincie Brabant
    Beeldverslag van het Voer Café - 2016
    Beeldverslag van het Voer Café – 2016

    vertellen over hun Groen Ontwikkelfonds, waarbij zowel grond als geld voor nieuwe agrarische (natuur) initiatieven beschikbaar is. Jan Roelof Meesters van de Rabobank Vaart en Vechstreek (Overijssel) vertelt over hun beleid ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen in de agrarische sector. En ‘landgoedexpert’ Gijs van Heemstra – o.a. verbonden aan de afdeling Gelderland van de Federatie Particulier Grondbezit – vertelt het een en ander over de (financiële) positie van landgoederen in Nederland en of nieuwe agrarische initiatiefnemers en landgoedeigenaren wellicht iets aan elkaar kunnen hebben. Hoe Maar regel je dit op een manier dat beide partijen er beter van worden?

TV-Gelderland zond op donderdag 20 oktober een mooi item uit over ‘nieuwe boeren’.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2119187/Nieuwe-boeren-gaan-tegen-de-trend-in

Dit café kwam tot stand in samenwerking met derdejaars studenten van de HAS Den Bosch die de minor Wereldvoedseldialoog volgen en momenteel een onderzoek doen naar businessmodellen en motieven van deze ‘nieuwe boeren’. Ook werkten we samen met het netwerk Toekomstboeren.

 

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
img_4718
Het VOER-café is de plek waar vernieuwers in de voedselbeweging elkaar vinden.