VOER-toer Groningen en Friesland

Wat zorgt voor doorbraken in de voedseltransitie? Dit is het onderwerp van drie VOER-toeren die Sandra van Kampen en Youetta Visser deze zomer ondernemen. We bezoeken koks, ondernemers, boeren, wetenschappers, onderwijsinstellingen en ambtenaren en leggen ze deze vraag voor. Van 1-8 juli trapten we af in het uiterste noorden. Mooie gesprekken over logica, integriteit en hoe een ‘onderstroom’ eigenlijk werkt. Een korte impressie.

13603547_1059847974106624_2049607189132932872_o 13517550_1059846947440060_8569199803442315650_oDag 2 van de ‘Voer-toer’. We zijn gestart op Lauwersoog, waar Goede Vissers Jan en Barbara Rodenburg-Geertsema hun zetel hebben. Er ontspon zich een mooi gesprek over de rol van koplopers en wat te doen als je in de onderstroom zwemt en tegen een mui op dreigt te lopen (lucht happen, meedrijven en weer boven komen). Over de rol van de visserij als onderdeel van het erfgoed, over de onmogelijkheid de Noordzee leeg te vissen en de noodzaak mee te bewegen met de stroom. Maar ook het belang van vernieuwers die van buitenaf de visserij beïnvloeden.
En wij bekwaamden ons in de kunst van het ‘slow interviewing’. Uurtje praten, uurtje fotograferen en even een hapje eten. En vooral niet vergeten te genieten van het landschap onderweg.

Integriteit

 

13532791_1061030333988388_2552840878212863458_n 13576727_1061029920655096_6113936299570221034_o 13603759_1061030410655047_4373625162364961169_oIntegriteit. Dat was het sleutelwoord op dag 4 van de #Voer-toer, waarbij we aanmeerden bij meesterkok Albert Kooy in Leeuwarden. Grondlegger van Dutch Cuisine en onderwijsman pur sang. Tegenwoordig gezeteld in restaurant Wannee, aan de Stenden Hogeschool. Niet alleen kookte hij voor ons, om met Maarten van Roozendaal te spreken, “om te janken zo mooi”. Hij deelde ook zijn twijfels, frustraties en zijn dromen met ons. Hoe hou je het fort van echt eerlijk eten eten als de commerciële belangen om de hoek komen kijken? Hoe zorg je dat de basisprincipes van een initiatief niet verwateren als er meer partijen aan boord komen om het groter te maken? Dilemma’s waar elke koploper of initiatiefnemer mee te maken krijgt.
Een ding is zeker: als je wilt proeven wat echt zuiver eten is, neem dan als de wiedeweerga de trein naar Leeuwarden.

Logica

‘Logica’ was voor Jaring Brunia destijds de reden om anders te gaan boeren. Natuurlijk, in balans met de omgeving, en met 50-60 koeien toch een goed inkomen verdienen. Op dag 5 van de #VOER-toer vroegen we hem het hemd van het lijf. Geloven banken hier wel in? Wat helpt om de op grootschaligheid gerichte melkveehouderijsector op andere gedachten te brengen? Wat kan de overheid doen? Mooie inzichten aan de keukentafel. “De koe is best optimaal, maar de Nederlandse melkveehouderij niet”. Frieser wordt het niet.

Bekijk hier een mooie documentaire over Jaring.

13603293_1061806480577440_6947793298565419259_o 13580511_1061806353910786_7010914701490772626_o

Deel dit artikel opTweet about this on TwitterShare on Facebook
13532877_1060443470713741_8030078887842935976_n
"De koe is best optimaal, maar de Nederlandse melkveehouderij niet"